
Wende
Talent heeft geen grenzen voor de Nederlandse singer-songwriter Wende, die de afgelopen jaren heeft genoten van een van de meest opmerkelijke muzikale loopbanen in de Benelux.
Als nieuwe afgestudeerde aan de Amsterdamse Theaterschool bracht Wende in 2004 haar debuutalbum uit met briljante interpretaties van een repertoire van Franse chansons, ondersteund door het gerenommeerde Metropole Orkest.
Het werd een verbluffend succes en het legde de basis voor haar om zich te vestigen als een van de meest succesvolle musicalartiesten van Nederland, met een indrukwekkende prijzenlijst voor haar werk, waaronder 2 Edisons, een Gouden Harp, 1 Platinaalbum, 2 Goud Albums en lied van het jaar.
Met haar eerste Engelstalige release No.9 in 2009, veranderde Wende haar imago als hedendaagse singer-songwriter en herhaalde haar commercieel succes door een nieuw muziekminnend publiek vast te leggen en indruk te maken op haar frisse klank en unieke uitvoeringsstijl. Haar succes als een artiest wordt zelfs overtroffen door haar vermogen als live-uitvoerder. Alle tours van Wende sinds 2004 zijn uitverkocht.
Ze speelde Paradiso in Amsterdam en het wereldberoemde Concertgebouw. De hoogtepunten van haar liveshows werden gefilmd en uitgebracht op dvd , zoals haar openluchtconcert in 2007 met het Metropole-orkest uit de 52-reeks en haar magnifieke theatertournee in het Koninklijk Carré Theater in november 2010. De dvd van deze show werd uitgebracht op 21 oktober 2011 en was de eerste uitgave van haar Tathata-label.
In 2012 nam Wende een nieuw album op in Berlijn met de producers Tilman Hopf en Nackt. Dit album, uitgebracht in 2013, Last Resistance, gaat over het verzet tegen het loslaten van oude waarheden en het omarmen van het onbekende. Het gaat over het verlangen om over te geven en om emoties en uitdagingen het hoofd te bieden.
Op vrijdag 31 oktober 2014 bracht Wende haar livealbum ‘Last Resistance – the Theatre Sessions Live’ uit, het is een registratie van haar kritisch en commercieel geprezen theaterprogramma dat ze dat jaar speelde in de 40 grote theaters in Nederland.
In januari 2015 was Wende klaar om een project in een nieuwe richting te gaan doen, dat van hedendaagse muziek: ‘Wende Sings Winterreise’. De Nederlandse componist Boudewijn Tarenskeen schreef een stuk, vooral voor zijn muze Wende en pianist Gerard Bouwhuis. Hij heeft de beroemde Winterreise van Franz Schuberts uit elkaar gehaald. Deze zogenaamde liedcyclus is een 19e-eeuwse muziekvorm, waarin Tarenskeen een strijd wordt tussen zanger en pianist. ‘Wende Sings Winterreise’ toerde in januari 2015 in Nederland. Vlak na deze tournee in 2015 beleefde de nieuwe speelfilm ZURICH van regisseur Sacha Polak en scenarioschrijver Helena van der Meulen zijn wereldpremière op de Berlinale. Wende speelt de hoofdrol in ZURICH en het is haar debuut als actrice. De film won een CICAE Art Cinema Award.
In de zomer van 2014 en 2015 vond Wende een unieke samenwerking met het Gelders Orkest (Gelders Orkest). Voor deze samenwerking waren de songs van Last Resitance speciaal gearrangeerd voor band en orkest. Het resultaat was een succesvolle zomerse openluchttour: de Summer Symphony Sessions. Deze show speelde ook voor een uitverkochte Paradiso.
In januari 2016 zijn Wende en Amsterdam Sinfonietta weer herenigd sinds hun samenwerking in 2010. Ze toerde een succesvolle show door heel Nederland; een show met een mix van Wende’s eigen liedjes, klassiek repertoire en liedjes van mensen die haar hebben geïnspireerd. Vanwege de schreeuw van het publiek voor meer concerten, speelt de show ook in mei 2016 in een uitverkochte Paradiso.
1 april 2016 Wende werd ingewijd in de Academie van Beeldende Kunsten ( KNAW ).
In het voorjaar van 2017 bracht Wende haar nieuwe show MENS op het podium. Het ging in première op 2 maart 2017 in Paradiso, Amsterdam.
Ze benaderde bekende schrijvers als Dimitri Verhulst, Arnon Grunberg en Typhoon om samen te werken aan nieuwe verhalen en liedjes die onderzoeken wat het betekent om in deze tijd mens te zijn. In deze voorstelling keert Wende terug naar haar roots op een moderne manier, terug naar het chanson, een liedvorm die als geen ander de kern van het menselijk bestaan weet te bereiken.
Regisseur Marcus Azzini (artistiek leider van Theatergroep Oostpool) leidde de productie. En de internationaal gelauwerde ontwerper Chloe Lamford uit Londen heeft het ontwerp van de show in handen genomen. De show ontving veel lovende kritieken. De tour was uitverkocht.