
Hind
Met een muzikale carrière van inmiddels ruim twaalf jaar is Hind niet meer weg te denken uit de Nederlandse muziekwereld. De zangeres is een van de hardst werkende artiesten en blijft zichzelf steeds vernieuwen, terwijl ze haar unieke mix van westerse en Marokkaanse roots behoudt. Hind stippelt sinds kort haar eigen muzikale carriere uit middels haar label Laroussi Music en dat blijkt haar goed te bevallen Laatste wapenfeit: haar nieuwe single, Salam Salam.
Het Arabische woord ‘salam’ betekent zowel ‘vrede’ als ‘gegroet’. “Dit lied gaat over toenadering tot elkaar van alle volkeren, rassen en religies. Respect voor andere ideologieën en minder irritaties onderling. Meer vrede op de wereld is niet alleen belangrijk voor onszelf maar zeker ook voor onze kinderen en kleinkinderen”, aldus Hind. Hoewel de productie een, voor Hind, nieuw geluid laat horen, is de combinatie van westerse invloeden én haar Marokkaanse roots, ook nu weer duidelijk aanwezig. Hind was nauw betrokken bij het tot stand komen van Salam Salam: ze dacht mee over het onderwerp, de sfeer, sound en productie. Juist dát is wat de zangeres de laatste jaren definieert : zoveel mogelijk inbreng in het totale creatieve proces en in het uitrollen van haar muziek naar het publiek in binnen- en buitenland.
Werd ze als tiener bekend toen ze in 2002 meedeed aan de Soundmixshow (als Vanessa Williams) en in 2003 de halve finale van Idols bereikte, in de jaren erna maakte Hind grote stappen naar de professionele allround artiest die ze nu is. Met als een van de hoogtepunten haar derde album Crosspop, dat ze in 2010 realiseerde door middel van crowdfunding. “Ik zocht naar een andere manier om tot een album te komen”, legt Hind uit. “Niet door een investeerder te zoeken, maar door mijn fans in het proces te betrekken.” Op dat moment was haar werkwijze uniek: fans kregen zo de kans om al in een vroeg stadium hun mening te geven. Bovendien ontvingen ze extra’s, zoals exclusief achter-de-schermen materiaal. “Het was een risico”, geeft de zangeres toe. “Het had grandioos kunnen mislukken en dan was ik voor heel Nederland op mijn gezicht gegaan.” In plaats daarvan werd het een groot succes: mede door zendtijd die ze kreeg van het programma Pauw & Witteman haalde Hind het recordbedrag op van 40.000 euro – en dat binnen elf dagen! Lachend: “Het was het snelst gefunde album ooit, zelfs een Amerikaanse rapgroep kon mijn record niet verbreken.”
De vrijheid van die manier van werken zorgde voor een nieuw inzicht. Hind besloot voortaan, nog meer dan voorheen, haar eigen koers te varen. Niet helemaal alléén trouwens: in de afgelopen jaren vormde ze een team om zich heen dat haar vakkundig ondersteunt. Onlangs richtte ze samen met haar management een eigen label op, Laroussi Music. Om haar eigen muziek op uit te brengen, maar ook met nog een ander doel voor de toekomst: “Daarop wil ik ook jong talent ondersteunen en een platform geven. Zelf kreeg ik vroeg de kans om een carrière in de muziek op te bouwen, maar mijn weg door de business ging wel met vallen en opstaan. Ik wil nu graag iets terugdoen, andere mensen op weg helpen met praktisch advies. Waar klop je aan als je van zingen je beroep wil maken? Hoe regel je optredens? Hoe verzamel je een goed team om je heen, wie kun je wel en juist niet vertrouwen? Daarbij kan mijn ervaring ze helpen.”
Toch blijft Hind zelf ook nog steeds leren, wat bijdraagt aan haar zelfstandigheid. Zo heeft ze sinds een jaar een eigen studio, waar ze met Logic Pro haar eigen beats maakt en waar ze bijna elke dag te vinden is om zich het hele audio productie proces eigen te maken “Als ik een melodie in mijn hoofd heb, kan ik die op deze manier vastleggen. Zo kan ik toch mijn eigen liedjes maken, want ik bespeel geen instrument wat ik daarbij kan gebruiken”, verklaart ze. De laatste jaren werkt ze samen met veel verschillende schrijvers voor nieuw repertoire. “Ik heb vooral veel uitgeprobeerd, gekeken hoe ik mijn muziekstijl kan updaten. Nog altijd combineer ik mijn Nederlandse achtergrond met mijn Arabische, maar dat wil ik op een nieuwe en eigentijdse manier doen.” Zo klinken in haar recente materiaal soms lichte dance-invloeden, maar ook een traditioneel Arabisch instrument zoals de U’d en strijkers die in Libanon zijn opgenomen
Naast haar muziek is ook stijl altijd belangrijk geweest voor Hind. Alles moet kloppen; zo benaderde ze voor de op te nemen video van Salam Salam diverse choreografen. Zij maakten allen een eigen dansinterpretatie bij het lied. Tevens ging Hind een samenwerking aan met Odair, een jonge ontwerper die toevalligerwijs voorheen een van haar dansers was. Inmiddels is hij succesvol met zijn eigen merk DAIR DESIGN en ontwierp hij voor Hind kleding voor fotografie en video clip. Haar eigen invloed strekt zich ook tot het nieuwe logo dat ze zelf ontwierp: een hart, met daarin opgenomen de Arabische ‘h’. De perfecte mix van haar twee werelden, die bij Hind in elk facet van haar carrière terugkomt.
Voor een volgend album heeft ze al een aantal songs op de plank liggen. Toch schrijft en werkt Hind hard aan méér en hopelijk alsmaar sterkere songs. Momenteel concentreert ze zich echter op haar nieuwe single in Nederland en tevens in haar ‘tweede thuisland’ Marokko. Zij trad daar al eerder op tijdens grote festivals. Tevens wordt zij regelmatig gevraagd voor radio interviews aldaar “Het voelt super om mijn ideeën en tijd te investeren in het schrijven en creëren van muziek, samen met jonge en enthousiaste mensen en die muziek daarna naar een zo breed mogelijk publiek proberen uit te rollen.”
Hind heeft drie albums uitgebracht, voor het eerste album ontving zij een gouden plaat. In 2004 werd Hind bekroond met een Edison voor Beste Nieuw Komende Artiest. In 2007 vertegenwoordigde Hind Nederland op het Eurovisiesongfestival in Belgrado. Ondanks dat ze de finale niet haalde, was het een enorme ervaring voor haar. In ditzelfde jaar trad Hind tijdens Bevrijdingsdag op voor de koningin met het Metropole orkest aan de Amstel
Hind is al jarenlang betrokken bij Vluchtelingenwerk als ambassadrice en maakt vele reizen in het kader van goede doelen. In de toekomst wil Hind een eigen stichting oprichten en zij is zich aan het oriënteren welk goede doel zij het beste kan ondersteunen.