Helga van Leur
Helga van Leur boeken als spreker, dagvoorzitter? Vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden via boekingsbureau V.I.P. Fabriek!
Helga van Leur (Schoonhoven, 8 september 1970) is een Nederlandse meteorologe en televisiepresentatrice op het gebied van weer.
Helga studeerde aan de universiteit van Wageningen UR met studierichting Bodem, Water en Atmosfeer. Ze kwam in 1994 via een stage bij Meteo Consult terecht, waar ze bijna vijf jaar werkzaam was.
In die tijd werd ze bekend door haar weerberichten op diverse radio- en televisiezenders. Na een marketingopleiding besloot ze als zelfstandige verder te gaan. Daarna werkt ze sinds april 1997 als (freelance) weervrouw voor de televisiezenders van RTL.
Ze stopte eind juni 2017 na 20 jaar met het presenteren van het dagelijkse weerbericht bij RTL. Ze gaat verder als ambassadeur klimaat en duurzaamheid.
Eind 2012 werd ze voor de derde maal gekozen tot “Meest Favoriete Weerpresentator van het jaar”. In oktober 2013 kwam daar de titel Meest Talentvolle weerman/vrouw bij namens het TV onderzoek uitgevoerd voor de 48e Gouden TelevizierRing. In 2017 kreeg ze een nieuwe internationale prijs van de European Meteorological Society: EMS TV Forecast Award.
“Vandaag heb je morgen in handen!”
Begin juli 2017 stopte ze na ruim 20 jaar met het presenteren van het dagelijkse weerbericht bij RTL. Ze legt zich volledig toe als ambassadeur in weer, klimaat, duurzaamheid en gedrag. We weten heel veel over wat er gaande is (kennis) en wat we kunnen ondernemen (actie), maar iets weerhoudt ons om het daadwerkelijk te gaan toepassen (gedrag). Vooral het menselijk brein en de keuzes die men maakt (voor een duurzamere omgeving) zijn intrigerend. Tijdens lezingen gaat ze graag het gesprek aan en ontrafelt samen met aanwezigen de barrières.
Lezingen over weer, klimaat, duurzaamheid en gedrag
De wereld verandert voortdurend. En dat is maar goed ook. Anders zouden we stil blijven staan in de tijd. De veranderingen die in het wereldwijde klimaat plaatsvinden heeft vooral invloed om de mensen die ervan moeten leven. Die aarde zelf draait evengoed wel door. Vroeger zijn er koudere en warmere periodes geweest en ook dat is deze planeet goed doorgekomen. Alleen sterven er dan met grote regelmaat veel soorten uit.
Tegenwoordig is de mens een belangrijke soort op deze planeet. Wij benutten de grond, het water, de lucht en het vuur. Met een groeiende welvaart en groeiende wereldbevolking komt er een punt waarop de aarde ons niet meer voldoende kan geven. Wij verbruiken als mens nú al meer dan de aarde ons kan bieden. Maar ook onze (klein)kinderen hebben energie, voedsel, water en (schaarse) grondstoffen nodig.
Daar kunnen en moeten we wat aan doen. Als je eenmaal weet hoe het in elkaar steekt, besef je dat zonder het inleveren van comfort het heel gemakkelijk is om andere keuzes te maken die wèl bijdragen aan een duurzame toekomst. En dat je daar plezier aan kunt beleven!
Waarom zouden we het moeilijk maken als het makkelijk kan. En als je het slim aanpakt, levert het ook nog geld op! Zowel privè als bedrijfsmatig. Ook in tijden van crisis. Of moet ik zeggen: juist in tijden van crisis. Duurzaamheid is niet per definitie duur. Het gaat om toekomstbestendig ondernemen, zowel thuis als op het werk. Kennis is Kracht!!!
Voorzitten / begeleiden van inspiratie- en kennisbijeenkomsten (gerelateerd aan klimaat of duurzaamheid).
Naast lezingen krijg ik regelmatig de vraag of ik bijeenkomsten wil begeleiden. Dat kunnen voorlichtings- of inspiratiebijeenkomsten zijn, maar ook discussiebijeenkomsten om tegengestelde belangen helder te krijgen.
Het begeleiden van zo’n dag(deel) is intensief, maar wel erg leuk om te doen. Al wat het maar dat je als toehoorder nu ook zelf naar inspirerende sprekers mag luisteren!
Ik ben wel een beetje kieskeurig waar ik vind dat mijn kwaliteiten het beste tot zijn recht komen. Het thema of doel van de bijeenkomst moet wel een raakvlak hebben met mijn kennis en kunde. Ik wil echt een toegevoegde waarde hebben voor de klant en de toehoorders. Het voordeel is dat als er onverhoopt een spreker op het laatste moment wegvalt, je zelf makkelijk het gat kunt opvullen!
Ik ben beschikbaar voor bijeenkomsten die raakvlakken hebben met:
– Weer (lokaal, interactie regionaal-(inter)nationaal, beïnvloeding, verwachtingen, veranderingen),
– Klimaat (veranderingen, adaptatie en/of mitigatie, interpretatie van verhalen in media),
– MVO (transitie naar duurzamere toekomst, nieuwe (groene) economie, vergroenen industrie, gebouwen, transport en energie, marketing, denken in kringlopen),
– People (mensen, zorg, relatiebeheer, management),
– Planet (klimaat, aarde, water, lucht, energie, voedsel, grondstoffen),
– Profit (winstgevendheid, investeren in de toekomst, omgaan met onzekerheden, cost of ownership, MVO, ketenmanagement),
– Passie (innovatie, techniek, gedrag, gedrevenheid, motivatie, ontwikkeling).
Workshop
Soms is het nuttig om meer interactief te zijn, te brainstormen, kennis uit te wisselen en actiepunten of argumenten te verzamelen. Dat kan tijdens de workshops.
Daarbij kan de insteek zijn:
* Het Weer: Wat is jouw favoriete weer? Hoe moet de weerkaart er dan uitzien? Hoe kun je het weer beinvloeden?
* Presenteren algemeen: Hoe zorg ik dat ik mij zekerder voel als ik iets moet presenteren? Waar liggen mijn sterke en zwakke punten? Hoe krijg ik een zaal mee?
* Duurzaamheid: Wat versta jij onder duurzaamheid? Welke maatregelen zou je kunnen toepassen? Hoe krijg je in het bedrijf alle hoofden dezelfde kant uit en hoe kun je personeel inspireren om met duurzaamheid aan de slag te gaan? Welke stakeholders hebben welke verantwoordelijkheid?
Het brainstormen inspireert deelnemers terplekke. De uitkomsten bieden bedrijven een helpende hand om verder te komen op de duurzaamheidsladder. Het betrekken van relaties (klanten, fabrikanten, leveranciers en personeel) is winst op de lange termijn!